Kazalo strani |  Kontakt  

OREHOVO OLJE v prehrani

Solate

V solatno skledo natrgamo, nastrgamo ali narežemo različno zelenjavo. Zalo primerne so vse vrste zelene solate, skupaj z berivko, motovilcem, mlado blitvo in špinačo, kitajskim kapusom, radičem, korenčkom, a tudi koščki cvetače in brokolija. Posolimo, vendar raje manj kot več, ne prevarčno prelijemo z orehovim oljem in narahlo premešamo. Okrasimo s polovicami orehovih jedrer
Če v solati pogrešamo kisel okus, namesto kisa raje uporabimo limonin sok. Tudi kakšno sveže zelišče lahko dodamo, na primer peteršilj ali baziliko, vendar je kombinacija arom zelenjave in orehovega olja že brez zelišč zelo bogata.

Dušena in pečena zelenjava

Zelenjavo skuhamo v sopari ali spečemo na žaru. Naložimo jo na krožnik in pokapljamo z orehovim oljem. Po želji prav malo posolimo. V poštev pridejo predvsem bučke in buče, korenček, sladki komarček, cvetača, brokoli, stročji fižol in mlad grah.

Pečen krompir

Opran krompir, po možnosti ekološkega porekla, ker ga jemo z lupino vred, naložimo v pekač in spečemo brez maščobe. Nato krompirje razpolovimo, malce posolimo in zabelimo z orehovim oljem.

Žitne jedi

Predvsem kuhanim kosmičem, na primer s suhim sadjem, se zelo prileže nekaj malega maščobe, pa naj bo to maslo ali hladno stisnjeno olje. Z aromo se še posebno izkažeta laneno in OREHOVO OLJE, ki sta nadvse primerna tudi za zabelo kuhanega riža, rižot, kuskusa, bulgurja, polente in drugih jedi iz polnovrednega žitnega zdroba.

Žitni kosmiči s suhim sadjem

V posodi zavremo tri skodelice vode, dodamo skodelico žitnih kosmičev in pest rozin ali drugega suhega sadja. Premešamo, ugasnemo ogenj ter posodo pustimo pokrito še vsaj 10 minut, da kosmiči vsrkajo tekočino. Zabelimo z orehovim oljem.

naroci-600

Prijava na E-novice

Prijava na E-novice
 1. Ime(*)
  Manjka vaše ime
 2. Priimek(*)
  Manjka Priimek
 3. E-mail(*)
  Manjka elektronski naslov
 4. Antispam
  Antispam   RefreshInvalid Input

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information